25.3.2013

Ravintoa luovuudelle osa 1: Lukeminen

Lukeminen on ollut läsnä elämässäni niin kauan kuin olen ymmärtänyt kirjoista ja tarinoista jotakin. Sen jälkeen kun aloin kirjoittaa Young Fightersia, kirjallisuus on kulkenut entistä tiiviimmin mukanani ja vaikuttanut voimakkaasti kirjoittamiseeni. Olen huomannut lukemisen saavan aikaan paljon kirjoittamisprosessia edistäviä asioita, mutta lukemisessa on myös ongelmia, jotka voivat tehdä kirjoittamisesta vaikeampaa. Tässä linkki yhteen aikasempaan postaukseen, josta näette halutessanne, mitä olen jo lukemisesta kirjoittanut: Inspiraatio ja kopioimisen vaara

Jaan huomioitani kolmeen osaan sen mukaan, minkälaisten kirjojen lukemisesta on kyse. Katsotaan, mitä olen saanut koottua.

1. Uusien kirjojen lukeminen. Uusien, aikaisemmin lukemattomien kirjojen vaikutus kirjoittamiseen voi olla sekä edistävä että seisauttava. Uudet lukukokemukset herättävät uusia ajatuksia, tuovat tietoisuuteemme uusia henkilöitä ja voivat ohjata ajatustemme lisäksi myös tunteitamme uuteen, energiseen suuntaan. Toisaalta lukukokemus voi olla niin vaikuttava, että se saa aikaiseksi eräänlaisen tyhjiön, jossa ei pysty kirjoittamaan luontevasti tai niin kuin alunperin aikoi. Olen kokenut kumpaakin, minkä vuoksi odotan päivän tai pari ennen kuin otan uuden kirjan tuottaman energian käyttöön.  Antamalla mielelleni aikaa koota kirjojen esittelemät palaset yhteen vältän sekä sekavan tekstin kirjoittamisen että juuri lukemani kirjan kopioimisen. Riskeistä huolimatta luen jatkuvasti koska kirjallisuus on mahtava inspiraation lähde. Se pitää aivoni liikkeellä paremmin kuin mikään muu. Tavoitteeni on etsiä säännöllisesti kirjailijoita, joiden tuotantoon en ole vielä tutustunut. Viime vuonna aloin lukea muunmuassa Stephen Kingiä, Robin Hobbia ja Suzanne Collinsia. Tänä vuonna aion hypätä ainakin David Baldaccin, Harlan Cobenin ja Wilbur Smithin maailmoihin.

2. Lempikirjojen lukeminen uudelleen. Luen lempikirjojani uudelleen niin usein kuin ehdin. Tartun niihin yleensä silloin, kun tarvitsen voimaa ja muistutuksen siitä, miksi kannattaa taistella tiensä vaikeimpienkin kohtien yli. Aina, kun luen esimerkiksi Pottereita tai Michael Connellyn kirjoja uudelleen muistan, miksi kirjoitan ja minkälaisen tunteen haluaisin herättää lukijoissa. Se antaa valtavasti motivaatiota ja innostaa yrittämään vielä kovemmin. Lempikirjojen lukemisen koen melko vaarattomaksi tavaksi ruokkia luovuutta, koska niiden tarina ja henkilöt ovat jo niin tuttuja että ne todennäköisesti vaikuttavat kirjoittamiseen vain positiivisesti.

3. Muiden kirjojen lukeminen uudelleen. Olen aina kannattanut uudelleenlukemista. Monistakaan teoksista ei näe kaikkea ensimmäisellä kerralla. Me myös muutumme ihmisinä ja lukijoina ja saatamme kokea  toisella kerralla koko teoksen eri tavalla. Mitä useamman kirjan luen uudelleen, sitä useammin huomaan keskittyväni nyt eri asioihin ja huomaavani esimerkiksi enemmän yksittäisiä lauseita ja vaikuttavia sanavalintoja. Kirjoista tulee minulle myös tärkeämpiä uudelleenlukemisen aikana, minkä ansiosta ne vaikuttavat minuun syvemmin ja antavat enemmän. Tuloksena voi tietysti olla myös pettymys; kirja, jonka luki  vuosia sitten ja joka silloin kolahti saattaa nykyään tuntua laimealta tai saada jopa ihmettelemään, miksi silloin edes piti kirjasta. Tämä riski on kuitenkin ottamisen arvoinen siksi, että teoksista avautuvat uudet kerrokset voivat avata oman työskentelymme lukkoja. Saatamme löytää vastaukset kysymyksiin, jotka jäivät mietityttämään ensimmäisen lukukerran jälkeen tai kykenemme hahmottamaan henkilöistä sellaisia piirteitä, jotka jäivät verhon taakse silloin, kun jännitimme, mitä romaanissa tapahtuu seuraavaksi. Dan Brownin romaanit ovat saaneet minut huomaamaan nämä vaikutukset, samoin Potterit ja Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo


Onko lukeminen vaikuttanut sinun kirjoittamiseesi ja jos on, niin miten?

4 kommenttia:

 1. Itse luin Marquezin Sadan vuoden yksinäisyyden joskus ollen ihan pihalla koko kirjasta, kunnes kirjan loppu sitten avasi koko teosta enemmän. Luin kirjan hieman myöhemmin uudestaan ja sehän olikin aivan upea teos!

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että se on hyvä! Se on vuorossa klassikkokurssin viimeisenä teoksena myöhemmin keväällä.

   Poista
 2. Minä tykkään lukea uudestaan lempikirjoja myös siksi, että tarkkailen minkälaista kieltä siinä on käytetty, jotta saan kivoja vinkkejä omaan kirjoittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen itse samaa. Mitä useamman kerran lukee niin sitä enemmän jää mieleen pikkujuttuja.

   Poista