6.2.2013

Inspiraatio ja kopioimisen vaara

Tällä kertaa pohdin kysymyksiä, jotka liittyvät lukemisen antamaan inspiraatioon, kirjoittamiseen ja toisilta kopioimisen vaaraan. Kysymykset heräsivät aikaisemmasta tekstistä, jossa kehotin kirjoittajia ja kirjailijoiksi haluavia lukemaan paljon. Tässä on linkki kyseiseen tekstiin, jos haluatte vilkaista mistä siinä on kyse: Haasteita ja tavoitteita osa 3: Alku ja loppuMistä tietää, että kirjoittamisesta ei tule tai ei ole tullut toisten tekstien kopioimista? Entä jos saa inspiraatiota toisilta kirjailijoilta ja sortuu vahingossa kopioimaan näiden tyyliä?


Näihin kysymyksiin on varmaan mahdotonta antaa yhtä, kaikenkattavaa vastausta, mutta joitakin hyödyllisiä huomioita olen tehnyt. Jokainen kirjailija joutuu miettimään, ovatko hänen ideansa uusia, koskettavia ja toteuttamiskelpoisia. Menestyäkseen ja löytääkeen lukijansa kirjailijan täytyy hioa tyylinsä ainutlaatuiseksi ja erottuvaksi - ja ennen kaikkea omakseen. Mutta miten se onnistuu keskellä kirjallisuuden valtamerta?

Kirjoittamisprosessiin ja sen kaikkiin vaiheisiin vaikuttaa muukin kuin kirjoittaja itse. Kaikki kirjallisuus (ja tekstit yleensäkin) ovat intertekstuaalisia eli sisältävät viittauksia toisiin teksteihin. Osa viittauksista on selkeitä ja tietoisia, osa huomaamattomia. Kirjailija ei välttämättä itsekään ole tietoinen kaikista vaikutteistaan. Kirjallisuus inspiroi, motivoi ja kertoo, mitä on jo kirjoitettu. Se myös herättää henkiin kirjailijan perusvälineet: ajatukset ja tunteet. Siksi lukeminen on kirjailijalle hyödyllistä ja välttämätöntä, vaikka siihen sisältyy riski muiden kirjailijoiden tekstin tai tyylin kopioimisesta. Kuinka kopioimisen voi välttää ja kuinka kirjallisuudesta saatua inspiraatiota voi käyttää niin, että lopputulos on ehdottomasti oma ja uusi?

Kun teksti on vasta idean tasolla, voi pohtia esimerkiksi, muistuttaako idea selvästi jotakin jo olemassaolevaa teosta. Jos muistuttaa, kannattaa miettiä, onko idea todella oma vai kyseisen teoksen aikaansaama. Kysyn tämän kysymyksen itseltäni aina, kun saan idean uuteen romaaniin. Se auttaa hahmottamaan, minkälaisia ideoita nimenomaan lukeminen synnyttää. Olen myös huomannut, että ne ideat, jotka todennäköisesti olivat enemmän jonkin lukukokemuksen tuotoksia kuin omia luomuksiani, ovat hävinneet mielestäni melkein yhtä nopeasti kuin ne ovat sinne ilmaantuneet.

Kirjoittamistyöhön siirryttäessä inspiraation hyödyntämisen ja kopioimisen raja sumenee. On tärkeää pitää mielessä, millaisen tarinan haluaa kertoa. Se auttaa oman tyylin löytämisessä ja antaa hälytyksen, jos on vähällä lisätä tekstiin jotakin, joka ei kuulu siihen. 

Ensimmäistä Young Fighters-romaania kirjoittaessani ja sen jatko-osia suunnitellessani olen käynyt läpi useita kysymyksiä selvittääkseni, olenko tahattomasti omaksunut kirjoittamiseeni ja tarinaani vieraita aineksia. Listalta löytyy muunmuassa nämä:

    - Onko jokin juonikuvio tullut mieleeni välittömästi luettuani jonkin teoksen?

    - Löytyykö käsikirjoituksesta rakenteita, jotka voi löytää jostakin kirjasta tai kirjasarjasta, josta pidän erityisen paljon? 
     
    - Tuntuvatko juonen pääpiirteet liian tutuilta?

    - Muistuttaako joku henkilöhahmoni liikaa henkilöhahmoa, joka on jäänyt mieleeni lukiessa? 

    - Onko joku hahmoistani naispuolinen/miespuolinen versio jostakin lempihahmostani?

    - Olenko istuttanut tarinaani tapahtumaketjun, joka ei millään tunnu sopivan yhteen pääjuonen kanssa?

    - Käytänkö tai olenko käyttänyt toistuvasti samoja ilmauksia kuin kirjailija, jonka teoksia olen lukenut paljon?

     - Muuttuuko kuvailun tai muun kirjoittamisen tapa yhtäkkiä toisenlaiseksi tai tuoko se mieleen jotakin samanlaisella tyylillä kirjoitettua?


Näiden kysymysten esittäminen on ollut hyvä testi ja on opettanut minua tarttumaan kuokkavieraisiin ajoissa. Ajan kuluessa ja kirjoittamisen muuttuessa säännöllisemmäksi tunnistaa helpommin, minkälaiseen kopioimiseen on taipuvainen ja minkälaiset ideat ovat itselle luontevia. Nämä kysymykset ovat toimineet minulla, mutta ne eivät välttämättä toimi toisilla; etsi siis kysymyksiä, jotka auttavat sinua.

Kokemuksieni perusteella uskon, että kirjailijoilta ja heidän teoksistaan saadun inspiraation rakentava, turvallinen hyödyntäminen on yhteydessä inspiraation muuntamiseen. Muuntamisella tarkoitan 1) jonkin teoksen herättämän ajatuksen tai idean muuttamisesta omaan tarinaani sopivaan muotoon tai 2) heränneen idean halkomisesta osiin niin, että käytän siitä vain osaa konkreettisesti. Tässä esimerkki kummastakin:

1) Jos esimerkiksi kohtaan kirjassa mielenkiintoisen rikoksen, joka saa minut oivaltamaan jotakin uutta rikollisen mielen toiminnasta, mietin millä tavalla omat hahmoni voisivat oivaltaa saman asian, millaisen rikoksen kautta se voisi valjeta heille. En siis siirrä rikosta ja sen selvittämistä sellaisenaan omaan käsikirjoitukseeni (rakenteita, tapahtumaketjuja, samantaipaisia vihjeitä ynnä muuta) vaan luon oman rikoksen, joka syntyy minun tarinani aineksista ja sen henkilöiden motiiveista. 

2) Jos joku lempikirjailijoistani kuvailee jotakin tunnetta ja sen heräämistä erityisen hienolla tavalla, annan sen hautua mielessäni ja otan selvää, onko sen tyyppinen tilanne ja siinä herännyt tunne tyypillinen jollekin henkilölleni. Jos on, mietin, miten kyseisen henkilön voisi saada tuntemaan sillä tavalla ja sopiiko sellainen tunne tekstin tunnelmaan ja teemoihin.

Inspiraation ja sen lähteiden ydin on se, että ne tekevät työtä sinussa ja auttavat sinua luomaan jotakin. Anna inspiraatiolle tilaa, anna sille aikaa. Olen usein huomannut, että liian nopeasti käyttöön otetut ideat kuihtuvat helposti ja ajavat tekstiä pois oikealta radalta.

On yksilöllistä, miten ja milloin inspiraation lähteitä kannattaa käyttää. Esimerkiksi Michael Connelly, yksi lempikirjailijoistani, lukee toisten teoksia ainoastaan romaanien kirjoittamisen välissä. Hän ei halua kirjallisuuden vaikuttavan teoksiinsa välittömästi, joten hän kokee parhaaksi keskittyä kirjoittamiseen ensin. Vain kokeilemalla saa selville, mikä toimii ja mistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.


Onko sinulla kokemuksia tahattomasta kopioimisesta? Miten olet päässyt siitä irti?

Tällaista tänään. Jos kaipaat tarkempaa selitystä johonkin kohtaan, jätä kommentti! Kysymykset ja ehdotukset ovat tervetulleita niin kuin aina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti