29.1.2013

Keskustelun hedelmiä

Kahvittelin tänään ihmisen kanssa, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan. Sellaiset hetket usein saavat ideat liikkeelle, mutta tämänkertainen yllätti minut aidosti; en olisi nimittäin arvannut, että keskustelu kääntyisi kirjoittamiseen saati että voisin antaa niin moneen kysymykseen hyödyllisen vastauksen. Sain siis kahden tunnin aikana tehdä kahta asiaa, joista myös tämän blogin olemassaolossa on kyse: avata romaanin kirjoittamisen maailmaa toiselle ihmiselle ja rohkaista aloittelevaa kirjoittajaa. 

Useimmiten läheisimmät ihmiset kuten ystävät ja perheenjäsenet kysyvät jotakin kirjoittamisestani ja ovat kiinnostuneita siihen liittyvistä ajatuksistani. Opiskelun alettua joukkoon on liittynyt useita uusia ihmisiä, joille kirjallisuus - tai kirjoittaminen - on jollain tavalla läsnä, jollain tavalla lähellä sydäntä. Mutta se, että aiheen ottaa puheeksi joku, jolta sitä ei osaa odottaa, on harvinaista.

Tässä keskustelun tuottamia helmiä, ajatuksia, pohdintoja ja vinkkejä niin aloittelevalle kirjoittajalle kuin minulle itsellenikin:

- Tärkeintä ei ole se, mistä tai miten aloittaa, vaan se että aloittaa. 

- Kirjoittaminen on prosessi, jonka kulkua ei voi täysin määritellä ennalta.

- Kirjoittaminen tai pyrkimys tehdä siitä ammatti ei ole puhtaasti valinta: kirjailija kirjoittaa, koska hänen täytyy. Kirjoittaja kirjoittaa, koska jokin kaivaa tietään ulos hänestä tiikerin kynsin.

- Älä vähättele itseäsi.

- Luetuta tekstejäsi toisilla. Niin välttyy kirjalliselta sokeudelta ja saa näkökulmia siihen, mitä teksti herättää toisissa.

- Älä pelkää sanoja.

- Jos haluaa saada jotakin valmiiksi ja julkaisukelpoiseksi, ei kannata aina jäädä odottamaan inspiraatiota.

- Älä ole liian ankara itsellesi. Varsinkaan alussa.

- Älä juokse keskeneräisyyttä karkuun.

- Ruoki luovuuttasi tavalla, joka sopii sinulle parhaiten. 

- Aseta tavoitteita. Aloita pienistä tavoitteista, äläkä kauhistu jos et saavuta niitä heti. Jo pelkkä tavoite pitää sinut liikkeessä.

- Kirjoittaminen, varsinkin jonkin pidemmän teoksen kirjoittaminen, vaatii valtavasti kärsivällisyyttä. Joskus on vain pakko odottaa ja antaa idean kypsyä.

- Luota kykyihisi. Vaikka kuinka takkuaisi, voi saada jotakin järkevää paperille. Yritä, yritä, yritä.

- Kun on päässyt vauhtiin, on hyvä ujuttaa kirjoittaminen osaksi rutiinia. Säännöllinen kirjoittaminen pitää laadun tasaisena ja ajatukset olennaisessa.

- Etsi muita kirjoittajia ja anna heidän inspiroida ja motivoida sinua.


Kaikkea tässä ei vielä tullut, mutta varmaan ne tärkeimmät. Jos haluatte, että avaan jotakin ajatusta enemmän, sanokaa niin kirjoitan aiheesta pidemmän tekstin. Joistakin olen jo päättänyt kirjoittaa enemmän lähitulevaisuudessa.

Kysymykset ovat tervetulleita niin kuin aina!

2 kommenttia:

 1. Moikka! Löysin sut iha sattumalt täältä ja mä tykkään näist ohjeista mitä sul on ja haluisin iteki saada sellast uutta näkemystä mun omaan tekstiin ja kirjottamisee :) sillee niin jos ehit ni olis tosi siistii jos voisit kommaa mun blogii motorninjacannibalband.blogspot.com ja siel noi suomeks kirjotetut runot on niinku mun. Jos ehtisit ees sanoo jotain nii oisin kiitollinen koska nää sun tekstit on niin kivoi ja inspiroivii. Ja hei mun piti viel kysyy tost yhest kohasta et niinbku mikä sun luovuutta sit ruokkii?? :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kommentista, mukava kuulla että ihmiset löytää tänne :) Ja kiitos linkistä, käyn mielelläni kattomassa ja kommentoimassa! Mahtavaa että miun teksteistä on hyötyä, sitä varten tää blogi on olemassa :)

   Miun luovuutta ruokkii eniten kirjallisuus, musiikki ja elokuvat. Luen siis aina kun aikaa on (ja silloinkin kun ei olisi) ja toki opiskelun kautta tulee vastaan uusia kirjailijoita ja kirjoja, joista kiinnostun. Musiikkia kuuntelen aina kirjottaessa, kohdasta riippuu minkälaista. Leffoja katon aina kun voin, niistä saa ideoita pitkäks aikaa. Kaikenlaisilla keskusteluilla on myös tapana saada miun ajatukset lentämään. Ihmisten kanssa hengailu yleensäkin auttaa. Matkustelu, kauniit maisemat ja uudet kulttuurikokemukset inspiroi, ja tietenkin bloggaaminen, lukijoiden kommentit ja kysymykset! Ne antaa aina motivaatiota ja uutta ajateltavaa, kiitos siis siitä ;) Tää on itse asiassa sen verran hyvä ja laaja kysymys että voisin kirjoittaa tästä oman tekstinsä.

   Ohje-tyyppisiä tekstejä aion kirjottaa lähiaikoina lisää, julkaisen yhden jo tänään jos ehdin. Siinä käsittelen kirjallisuudesta saatua inspiraatioa ja sitä, miten voi välttyä toisten tekstin kopioimiselta :) Eli jos kiinnostaa niin käy lähipäivinä vilkuilemassa. Kommentit ja kysymykset oikein tervetulleita jatkossakin!

   Poista