29.10.2012

Mielen sisällä

Tällä kertaa vastaan Pauliinan esittämään kysymykseen, joka on antanut minulle ajateltavaa kerran jos toisenkin. Jos haluatte tietää aiheesta enemmän, kysykää vapaasti.


Kuinka luot henkilöiden psykologisen rakenteen?

Tätä kysymystä olen pohtinut paljon kirjoittamisprosessin eri vaiheissa. Kirjan henkilöiden persoonallisuudet kehittyvät jatkuvasti kirjoittamisen aikana aivan niin kuin oikeiden ihmistenkin, mikä tekee heidän mielenliikkeistään sekä todella mielenkiintoisia että haastavia kuvaamisen kohteita.

Ajattelen, että jokainen kirjailija rakentaa henkilönsä eri tavalla. Kaikki lähtee siitä, että kirjailija tuntee henkilönsä hyvin. Genre, kirjailijan tyyli ja teemat ohjaavat ja määräävät osan prosessin kulusta. Lukijalla on oma ainutlaatuinen tehtävänsä täyttää henkilöiden olemus, ja loppu syntyy henkilöistä itsestään. Minunkin henkilöni ovat syntyneet näiden kaikkien tekijöiden yhteydestä toisiinsa.

Kun ajattelen asiaa tarkemmin, huomaan että Young Fightersin henkilöiden psykologiset ominaisuudet ovat suurimmaksi osaksi lähtöisin heistä itsestään ja Young Fightersin juonesta. Olen luonut monenlaisia henkilöitä jo siksi, että sarjan mysteerien selvittämiseen tarvitaan erilaisia ihmistyyppejä. Koska genre on jännityksen, scifin ja romantiikan yhdistelmä, henkilöiden psyyke joutuu koetukselle sekä tavallisten tapahtumien että tavallisuudesta poikkeavien tapahtumien kautta - henkilöilläni on esimerkiksi tietokonesiru suojeltavana, heidän menneisyyteensä liittyviä salaisuuksia selvitettävänä ja seurustelun tuomia haasteita voitettavana. Tämä synnyttää vahvoja persoonia ja tilanteita, joissa nämä persoonallisuudet astuvat lavalle - ja tietenkin vihollisia, jotka pyrkivät horjuttamaan erityisesti päähenkilön sielun tukipilareita. 

Käytän henkilöiden psyykeiden luomiseen useita keinoja: tilanteita, keskusteluja, laajoja juonikokonaisuuksia ja henkilöiden välisiä suhteita. Minusta on tärkeää, että lukija ymmärtää, miksi henkilöt ovat sellaisia kuin ovat. Siksi suoran kuvauksen tueksi tarvitaan kohtauksia, jossa kerrotut asiat ilmenevät käytännössä. Pyrin viemään lukijan syvälle henkilöiden mielen sisälle, koska Young Fightersin tarina vaatii sitä ja koska minua itseäni kiehtoo valtavasti taitava, syvä henkilökuvaus. Haluan antaa heistä monipuolista tietoa, jotta lukijat voivat sanoa tuntevansa heidät hyvin ja jotta he ovat samastuttavia ja uskottavia. Tavoitteeni on kertoa, miksi henkilöni käyttäytyvät ja ajattelevat niin kuin ajattelevat ja luoda useita, erilaisia ihmiskohtaloita ja kehitystarinoita. Mietin tarkkaan, mitä kerron henkilöistäni ja missä vaiheessa, koska kaiken informaation täytyy olla perusteltua ja linkittyä juonen kulkuun.

Ihmismielen kiemuroiden kuvaamista on ehdottomasti helpottanut se, että tiedän jonkin verran psykologiasta. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä ja mielen toiminnasta, mikä sai minut käymään kaikki psykologian kurssit jotka olivat lukiossa tarjolla. Monet psykologian peruskäsitykset ovat läsnä Young Fightersissa, esimerkiksi se, että menneisyys vaikuttaa ihmiseen ja seuraa hänen mukanaan.

Voisi sanoa, että henkilöiden psykologinen rakenne on palapeli, jota kokoan ja täydennän hiljalleen romaanini edetessä. En pamauta kaikkea tiskiin heti, koska sellainen on tylsää ja karkottaa mielenkiinnon. Lukijalle ei myöskään jää aikaa tehdä omia päätelmiä, jos informaatiota tulvii jokaiselta sivulta. Lopullinen kuva henkilöstä syntyy nimenomaan lukijan mielikuvituksessa, joten haluan antaa jokaiselle mahdollisuuden kulkea Young Fightersin matkaa henkilöiden rinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti