23.10.2012

Jännityksen keskeltä

Ennen kuin menen tämän tekstin varsinaiseen aiheeseen, haluan kertoa jotakin mahtavaa. The bone seasonista tehdään elokuva. Samantha kirjoitti asiasta lauantaina blogissaan puolentoista viikon vaitiolovelvollisuuden loputtua. Olen todella onnellinen hänen puolestaan ja odotan innolla, minkälainen elokuvasta tulee.

Tässä vielä linkki Samanthan tekstiin, jos haluatte kuulla lisää: Miss Shannon remarks - Film rights optioned


Ja nyt varsinaiseen aiheeseen. Pauliina antoi minulle viime viikolla useita aiheita, joista aion kirjoittaa sitä mukaa kun tuntuu siltä. Ensimmäiseksi vastaan muutamaaan kirjallisuusaiheiseen kysymykseen.


Kuinka paljon lukemasi kirjallisuus vaikuttaa kirjoittamiseesi?


Se riippuu kirjasta. Mitä enemmän pidän kirjasta, sitä enemmän se yleensä herättää ajatuksia ja tunteita, joiden käsittely saa kirjoittamisen sujumaan. Jotta kirja voi inspiroida minua, siinä täytyy olla filosofista syvyyttä, hyvä juoni ja jotakin muuta, joka kiehtoo minua. Lukeminen on joka tapauksessa yksi ehtymätön inspiraation lähde, joka tuo tuoreutta tekstiin jatkuvasti.


Useimmiten lempikirjailijoiden kirjat antavat minulle eniten voimaa ja ideoita. Ne motivoivat ja muistuttavat siitä, miksi haluan kirjailijaksi. Inspiraatio herää eloon myös silloin, kun luen jotain aivan uutta.


Kuinka paljon jännityskirjallisuus vaikuttaa Young Fightersin kirjoittamiseen?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Olen lukenut valtavasti jännityskirjallisuutta yläasteelta lähtien. Lapsena luin jokaisen salapoliisiromaanin, jonka löysin ja ratkoin mysteerejä niiden henkilöiden mukana. Mysteerit, salaisuudet ja monimutkaiset rikokset kiinnostavat minua ja saavat minut aina ajattelemaan kaikkea ihmisen psyykkisistä ominaisuuksista kirjailijan nerokkuuteen. Young Fightersissa on paljon jännityskirjallisuuden elemettejä ja kyseiselle genrelle tyypillisiä konventioita, jotka tulevat tarinaan luonnostaan ja joita pyrin käyttämään uudella tavalla. Koska pidän jännityskirjallisuudesta, ei ole yllätys, että että kirjoitan tällaista sarjaa. Rakkauteni jännistyskirjallisuutta kohtaan on kuitenkin vain yksi niistä monista syistä, jotka saavat minut kirjoittamaan rikoksista ja niiden seurauksista.


Mikä on mielestäsi hyvän jännityskirjan merkki?

Kun mietin vastausta tähän kysymykseen, ajattelin niitä kirjailijoita, joiden teoksista pidän eniten. Michael Connelly, Patricia Cornwell ja Clive Cussler ovat amerikkalaisia ja maailman parhaita jännityskirjailijoita. Heidän teoksistaan nautin valtavasti. Olen lukenyt myös Lee Childin, Dennis Lehanen, Robin Cookin ja Dan Brownin teoksia: todella hyviä kirjailijoita kaikki. Pohjoismaisiin jännityskirjailijoihin en ole vielä tutustunut; ainoastaan Henning Mankellin tuotantoon olen kiintynyt ja tykästynyt. Ajatellessani näiden edellä mainittujen kirjailijoiden teoksista olen poiminut viisi piirrettä, jotka mielestäni kuuluvat ehdottomasti hyvään rikosromaaniin.

1. Mielenkiintoinen vaikea rikos/vaikeat rikokset. Jännityskirjallisuus on laaja genre, joka laajentuu laajentumistaan, joten en voi puhua pelkästään murhasta tai murhista. Useissa rikosromaaneissa tapahtuu myös muita rikoksia,  esimerkiksi talousrikoksia ja identiteettirikoksia.

2. Toimiva ja jännittävä juoni. Jos juoni tökkii, jännityskirjasta ei nauti.

3. Mielenkiintoinen, jollain tavalla kompleksinen päähenkilö. Jännityskirjallisuudessa rikoksen tutkijat ovat avainasemassa. Jos päähenkilö eli esimerkiksi poliisi tai asianajaja on tylsä, liian pintapuolisesti kuvailtu tai stereotyyppinen, mielenkiinto lopahtaa nopeasti. Minua kiinnostaa valtavasti myös ne rikoksen tutkijoiden piirteet, jotka eivät tule esille heidän työssään - haluan tuntea henkilön ammatin takana.

4. Filosofinen syvyys. Hyvä jännityskirjallisuus herättää tunteita ja ajatuksia. Se järkyttää, hämmästyttää, itkettää ja kertoo jotain olennaista ihmisyydestä ja ihmisluonnosta.

5. Yllättävät juonenkäänteet. Ennalta-arvattavuus on tylsää, yllätykset saavat lukijan haukkomaan henkeään ja pitävät jännitettä yllä.


Tällaisia ajatuksia jännityskirjallisuudesta. Kysykää, jos tulee kysyttävää mistä tahansa aiheesta ja kertokaa, jos haluatte tietää tästä aiheesta enemmän. Hyvää viikkoa kaikille.

Booklover

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti