19.10.2012

Haasteita ja tavoitteita osa 4: Dialogi

Hyvän dialogin kirjoittaminen on osoittautunut suuremmaksi haasteeksi kuin olisin uskonut. Ensimmäisinä intensiivisinä kirjoittamisen vuosina en huomannut, kuinka monia asioita dialogilla ilmaistaan. Se tuntui yksinkertaiselta kirjallisuuden osalta, jollainen se osittain onkin: dialogi on henkilöiden keskustelua, tarkkaan tarkoitukseen kehitetty ilmaisukeino. Sen myös kirjoittaa nopeammin kuin muun tekstin, jos sen on suunnitellut hyvin. Mutta millaista on hyvä dialogi?

Sen jälkeen, kun aloitin romaanini uusimman version kirjoittamisen, olen löytänyt viisi kysymystä, joihin vastaaminen on ohjannut dialogia oikeaan suuntaan.


1. a) Mihin dialogia käytetään ja b) mihin sitä voidaan käyttää?


Ensimmäinen käyttötarkoitus on selkein: keskustelu. Dialogilla ilmaistaan myös henkilöiden tunteita ja ajatuksia. Dialogissa kaikki henkilöt saavat sekä oman äänen että mahdollisuuden vaikuttaa tarinan kulkuun. Sillä voi myös kertoa paljon henkilöiden välisistä suhteista. Haastavaa on, kuinka jokaisen henkilön saa erottumaan toisista henkilöistä koko kirjan ajan.


2. Mitä dialogin keinoin halutaan sanoa?

Jotta dialogi pysyy sujuvana eikä muutu turhaksi jaaritteluksi, on hyvä pitää mielessä, mitä sen avulla haluaa kertoa. Onko keskustelun tarkoitus ilmaista tunteita? Paljastaako se jotain siihen osallistuvista henkilöistä? Kuljettaako se tarinaa eteenpäin? Näitä asioita mietin, kun suunnittelen dialogia.


3. Minkälaiseen tilanteeseen dialogi liittyy?

Tilanne, jossa keskustelu käydään, vaikuttaa dialogin tunnelmaan ja ohjaa sanavalintoja. Yksittäisillä sanoilla on valtavasti voimaa, joten valintoja täytyy miettiä tarkkaan. Niillä voi kertoa esimerkiksi, kuinka vihainen henkilö on - ja nimeomaan mainitsematta itse vihaa lainkaan.


4. Kuka puhuu?


Jotta saan henkilöiden äänen kuulumaan, mietin tarkkaan, millaisia sanoja ja ilmauksia kukin henkilöni käyttää. Hyvässä dialogissa lukija tunnistaa henkilön pelkästä puheesta; loppuun ei tarvitse kirjoittaa esimerkiksi "Alex sanoi." Kun kirjoittaja tuntee henkilönsä hyvin, erojen tekeminen käy luonnostaan. Henkilön persoona ilmenee myös hänen tavassaan puhua, ja siksi mietin, ketkä puhuvat paljon ja ketkä vähän, kenellä on taipumus käyttää usein samoja sanoja ja kuka osaa leikkiä kielellä. Parhaimmillaan jo keskustelun osapuolet luovat dialogin tunnelman.


5. Mikä on dialogin kannalta olennaista?

Turhia sanoja kannattaa aina välttää. Silloin kun lukijalle on selvää, kuka puhuu, puhujan nimeä ei tarvitse mainita. Dialogia ei myöskään kannata yrittää pidentää väkisin, koska se muuttuu nopeasti tönköksi ja tylsäksi. Henkilöille tulee antaa tilaa, mutta tilan täytyy olla perusteltua. Dialogin teho häviää, jos dialogi rönsyilee aiheensa ohi. Kun keskittyy siihen, mikä on tärkeintä, dialogin luomat jännitteet eivät katkea.Tavoitteeni on kirjoittaa sujuvaa ja mielenkiintoista dialogia. Pyrin käyttämään sitä monopuolisesti ja oikeissa kohdissa, jotta lukijani pääsevät tutustumaan Young Fightersin henkilöiden sielunmaailmaan.  Eikä sekään ole haitaksi, jos dialogini saa lukijan silloin tällöin nauramaan.


Hyvää viikonloppua!
Booklover

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti