26.8.2012

Haasteita ja tavoitteita osa 1: Juoni

Kysäisin eilen Marialta, tuleeko hänelle mieleen jotain Young Fightersiin liittyvää asiaa, josta hän haluaisi tietää enemmän. Niinpä hän puolestaan kysyi minulta, mikä on kirjan kirjoittamisen suurin haaste. Mieleeni tuli heti muutama, ja ajattelin käsitellä niitä jokaista erikseen. On vaikeaa sanoa, mikä niistä on suurin, joten en laita niitä arvojärjestykseen vaan kirjoitan haasteista siinä järjestyksessä jossa ne tulivat mieleeni. Ensimmäisenä vuorossa on siis juoni.


Ennen kuin kirjan kirjoittamisen voi aloittaa, täytyy keksiä sen idea. Kun idea eli tarina on löytynyt, alkaa juonen rakentaminen. Juonen käsite eroaa tarinan käsitteestä siinä mielessä, että juonessa on oleelllista tapahtumien järjestys eikä niinkään niiden merkitys. Siksi puhutaankin 'kauniista tarinasta' eikä 'kauniista juonesta'. Vaikka hyvä tarina on mielenkiintoisen kirjan lähtökohta, se ei vielä takaa onnistunutta kirjaa. Nyt selvennän vähän, miksi.

Toimivan juonen rakentaminen vaatii aikaa ja keskittymistä. Vasta kun juonen rakenne on ehjä, voidaan puhua toimivasta käsikirjoituksesta tai hyvästä kirjasta. Juonta ei kuitenkaan keksitä yhdessä päivässä, vaan se kasvaa ja kehittyy vähitellen. Kun aikoinaan aloin kirjoittaa ensimmäistä kirjaani, mielikuvitukseni tuotti kymmeniä erilaisia tapahtumia, juonikuvioita ja tilanteita henkilöiden välillä. Niistä minun on täytynyt valita parhaat ja sellaiset, jotka ovat olennaisia nimenomaan sarjan ensimmäisessä osassa. Olen tehnyt monia virheitä tämän prosessin aikana. Ne ovat johtaneet minut takaisin alkupisteeseen, ja nyt minusta tuntuukin siltä kuin kirjoittaisin aivan uutta kirjaa. Nykyinen käsikirjoitus eroaa niin valtavasti ensimmäisistä raakaversioista, joita kyhäsin kokoon vuosia sitten.

Minulle juonen kehittämisessä on ollut haastavinta sen moniulotteisuus. Kirjan tekemisessä täytyy ottaa huomioon todella monia asioita, ja osa niistä saattaa tuntua lukijasta merkityksettömiltä tai liiankin suunnitelluilta. Kirjoittamiseen liittyy enemmän tai vähemmän suunnittelua, mikä saattaa välittyä tekstistä. On vaikeaa saavuttaa yhtä aikaa virheetön juonenkulku ja soljuva teksti, jonka kieli kuulostaa luonnolliselta. Tavoitteeni on tietenkin onnistua näissä molemmissa.

Kaikkein eniten olen Young Fightersia kirjoittaessani pohtinut sitä, missä järjestyksessä kerron asiat ja tapahtumat. Sarjan tarinaan liittyy monia salaisuuksia, joita henkilöt selvittävät. Minun täytyy siis jatkuvasti toistaa mielessäni, mitä olen jo kertonut ja täytyykö jotain asiaa selittää enemmän ennen kuin siirryn seuraavaan vihjeeseen. Myös henkilösuhteisiin liittyviä asioita on mukana runsaasti, joten niiden tapahtumat on sijoitettava järkevästi kulkemaan rinnakkain ydinjuonen kanssa. Jotkut tapahtumat ovat olleet hankalampia kuin toiset; vastaan on tullut sekä sellaisia tapahtumasarjoja, joiden paikkaa olen vaihtanut aina kun olen aloittanut uuden version kirjoittamisen, että sellaisia ovat ja pysyvät juuri siinä missä ne ovat olleet syntymästään lähtien. Olen ilokseni päässyt viimeinkin siihen pisteeseen, jossa kaikilla tärkeimmillä tapahtumilla on paikkansa ja muutosta tapahtuu vain pienissä, juonta täydentävissä asioissa.

Nyt kun juonen rakenne on säilynyt vakiona jonkin aikaa, minulla on ollut aikaa pohtia yksityiskohtia. Voin alkaa hiljalleen tarkastella käsikirjoitusta kokonaisuutena ja miettiä, puuttuuko siitä jotakin tai onko jossakin kohdassa jotakin ylimääräistä. Tähän mennessä saamani palautteen perusteella näyttää siltä, että minun täytyy lisätä enemmän kuin ottaa pois. Koko totuuden toki näkee vasta sitten, kun kaikki luvut on kirjoitettu ja assistenttini pääsevät lukemaan käsikirjoituksen alusta loppuun.

Työstän lisäksi jatkuvasti tyyliäni ilmaista asioita. Kysyn itseltäni, olenko kertonut sen ja asian oikein, olenko kuvaillut jonkin tapahtuman niin kuin todella sen näen, tuleeko jokaisen henkilön näkökulma riittävän selvästi esille, vallitseeko jännityksen ja rauhallisuuden välillä tasapaino... Kysymyksiä on lukemattomia, ja niistä jokaiseen minun täytyy keskittyä erikseen silloin, kun viimeistelen käsikirjoitusta. 

Tässä muutamia ajatuksia juonen rakentamisesta. Behind the words-blogi täyttää huomenna vuoden, joten seuraavaa tekstiä voi odottaa sinne.

Uusia tekstejä odotellessa,
Booklover

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti