1.5.2012

Inspiraation lähteitä

Kirjallisuus, elokuvat ja musiikki ovat olleet iso osa kirjoittamistani siitä lähtien, kun aloin kirjoittaa Young Fightersia.  Niillä kaikilla on erityinen tehtävänsä inspiraation lähteinä ja ajatusten herättäjinä.

Kirjat antavat ideoita, voimaa ja herättävät ajatuksia, joista on hyötyä kirjoittamisessa: ne ovat merkittävin inspiraation lähteeni, sillä ne auttavat minua löytämään oman tyylini ja tapani kuvailla henkilöitä, tunteita ja tapahtumia. Kirjallisuuden avulla oppii paljon elämästä, maailmasta, ihmisistä ja tunteista. Lukeminen on kirjailijan elinehto - ilman sitä ei voi kehittyä.

Elokuvista on erityistä hyötyä silloin, kun taistelee loogisuus-kysymysten kanssa ja yrittää kuvitella, millaisia visuaalisia mielikuvia teksti herättää lukijassa. Elokuvat auttavat hahmottamaan, millaiselta oman tekstin tapahtumat saattaisivat näyttää todellisina.

Musiikki virittää erilaisiin kohtiin sopivaa tunnelmaa, johdattaa ajattelun oikeille raiteille. Kirjoittaessani kuuntelen vaihtelevaa musiikkia, jonka valitsen useimmiten meneillään olevan kohdan mukaan. Olette varmaan huomanneet sivupalkissa olevan listan bändeistä ja artisteista. Muunmuassa Daughtry, Avril Lavigne ja Enrique Iglesias ovat kulkeneet mukanani jo vuosia ja ovat osa iso elämääni muutenkin kuin kirjoittamisessa. Aion kertoa listasta enemmän blogin edetessä ja esitellä teille erityisesti niitä muusikkoja jotka ovat inspiroineet Young Fightersia.

Tänään ajattelin kertoa teille jotain suhteestani J.K.Rowlingiin ja Harry Potteriin. Ne jotka ovat lukeneet Behind the words-blogia saattavat tietää, että nimenomaan Harry Potterin ansiosta oivalsin, mitä haluan tehdä työkseni. Olin kahdeksanvuotias, kun luin Viisasten kiven ensimmäisen kerran. Kokemus oli niin hätkähdyttävä, niin voimakas, etten varmasti unohda sitä milloinkaan. Olin nauttinut lukemisesta niin kauan kuin olin osannut lukea, mutta koskaan aikaisemmin en ollut tuntenut oloani yhtä haltioituneeksi ja innostuneeksi. Harry Potterin tarina vei minut mukanaan, niin sydämeni kuin mielenikin. Harrysta tuli minulle nopeasti läheinen, aivan kuin hän olisi paras ystäväni tai jotain sen tapaista. Joka tapauksessa kahdeksanvuotiaasta asti olen halunnut kirjoittaa jotain sellaista, joka saisi ainakin yhden ihmisen tuntemaan samalla tavalla kuin Harry Potter saa minut tuntemaan. 

Mutta miksi juuri Harry Potter? Mikä tekee Potter-kirjoista minulle niin ainutlaatuisia, että luen niitä kerta toisensa jälkeen vaikka muistan tarinan melkein ulkoa? Miksi juuri Harry Potter on minulle kaikkein rakkain kirjallisuuden henkilö?

Luulen, että voisin kirjoittaa tästä aiheesta loputtomiin. Vähintään kymmeniä tekstejä. Kyseinen kirjasarja on kokonaisuutena ja ilmiönä niin valtava, ettei sen kaikkia ulottuvuuksia ja merkityksiä voi millään käsitellä kerralla. Niinpä keskityn nyt kertomaan, millä tavalla Harry Potterin merkitys näkyy kirjoittamisessani.

Ensimmäiseksi täytyy mainita se, että luen sarjan alusta loppuun säännöllisesti, tarkemmin sanottuna 1-2 kertaa vuodessa. Tartun Pottereihin silloin kun siltä tuntuu. Tilanteet voivat poiketa paljonkin toisistaan; joskus luen Potterit siksi, että kirjoittaminen sujuu kuin tanssi ja haluan vain iloita siitä lukemalla sarjan jota rakastan; toisinaan kohtaan niin hankalia kohtia tai kausia, että Pottereiden lukemista tarvitaan lääkkeeksi ja avuksi. Koen aina syviä tunteita lukiessani Harryn sekkailuista, ja yksi niistä on tunne siitä, miksi kirjoitan. Harry ja muut tarinan hahmot muistuttavat minua siitä, mitä haluan tehdä ja miksi haluan tehdä. J.K.Rowling on jo itsessään hyvin kannustava kirjailijatuttavuus, sillä hänen tiensä maailman kartalle ei todellakaan ollut helppo. Hän nousi köyhästä, pienessä asunnossa asuvasta yksinhuoltajasta maailman rakastamaksi kirjailijaksi. J.K.Rowlingin historia antaa uskoa siihen, että itsekin kykenen kirjoittamaan sarjan, jolla on merkitystä. Potterit ovat minulle ehtymätön voimanlähde.

Minua on aina kiehtonut J.K.Rowlingin taito ja tapa kuvailla henkilöitään. Pottereiden sivulla on lukemattomia hahmoja, jotka ovat todella taidokkaasti rakennettuja. Ne ovat samastuttavia, uskottavia ja mielenkiintoisia. Jotkut herättävät myötätuntoa, ihailua ja hellyyttä, toiset epäilyjä, inhoa ja kysymyksiä. Mitä merkittävämmässä asemassa (tarinan kannalta) tarkasteltava hahmo on, sitä syvemmälle tämän sieluun ja menneisyyteen sukelletaan. Kirjoissa kohtaa yllätyksiä, jotka lyövät ällikällä. Itse en esimerkiksi olisi millään arvannut, mitä kaikkea Dumbledoren menneisyyteen kuuluu tai sitä, millaiseksi ihmiseksi Severus Kalkaros lopulta osoittautui.

Lisäksi itse tarina on minusta aivan mahtava. Kaikkine yksityiskohtineen se on lyömätön. Harry Potterin maailma on ainutlaatuinen fantasiamaailma, sillä se on kytkeytynyt todellisuuteen. Voin kuvitella Tylypahkan milloin tahansa mielessäni. Tarina on koskettava, moniulotteinen, pitkä ja silti toimiva, nerokas, jännittävä.. Se on yksinkertaisesti kaikkea sitä, mitä kirjallisuudessa arvostan. Sarjassa käsitellään paljon ystävyyttä, joka on yksi niistä teemoista joka näkyy ja jonka myös haluan näkyvän Young Fightersista jokaiselle lukijalle. 

Harry on koskettanut minua aina. Olen tuntenut iloa ja suuttumusta hänen kanssaan, ollut hänen puolestaan onnellinen ja vihainen, itkenytkin monta kertaa. Ihailen ja kunnioitan hänen lojaalisuuttaan ja jaan hänen syvältä kumpuavan uskon hyvyyden ja rakkauden voimaan. Toimisin monessa tilanteessa samoin kuin Harry. Tuntisin monissa tilanteissa samoin kuin Harry. Kysyisin samoja kysymyksiä kuin Harry. Jos hän olisi todellinen, olisimme varmasti ystäviä. Arvostan hänen rehellisyyttään ja suunnatonta sinnikkyyttään. Harry taistelee jatkuvasti voittaakseen pahan, Voldemortin, eikä anna kiusaajien lannistaa itseään. Hänessä on myös herkkyyttä, jonka hän uskaltaa näyttää. Harry on yksikertaisesti todella hyvä tyyppi.

Pottereiden merkitys kirjoittamiselleni ulottuu monille tasoille. Toisaalta sarja antaa minulle voimaa, toisaalta opettaa minua. Olen oppinut paljon muunmuassa siitä, kuinka paljon henkilöistä on tarpeellista kertoa: kun tunnistan ne asiat, jotka kiinnostavat minua, saan vihjeitä siihen mikä saattaa kiinnostaa muita. Pottereissa on myös erittäin taitava juonenkuljetus - tarina on kuin palapeli, jonka jokainen palanen on merkityksellinen ja joka muodostuu hiljalleen ehjäksi kokonaisuudeksi. Rowling onnistuu säilyttämään jännityksen loppuun asti ja samalla antamaan lukijalle tarpeeksi tietoa, jotta tarinan kulku ei jää aukkoiseksi ja sekavaksi. Kaikella on paikkansa ja tarkoituksensa. Mikään ei tunnu turhalta eikä mitään olennaista puutu.

Voin vain kuvitella, kuinka paljon työtä sellaiseen lopputulokseen pääseminen on vaatinut.

Näistä ja kymmenistä muista syistä Harry Potter asuu aina sydämessäni. Oletteko te törmänneet kirjaan, joka on muuttanut elämäänne?

Inspiroitunein terveisin,
Booklover

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti